Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9652
Karar No: 2015/7208
Karar Tarihi: 16.4.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/9652 Esas 2015/7208 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işveren, davacının iş sözleşmesini haklı bir nedene dayanarak feshettiğini iddia etmiştir. Ancak mahkeme, davacının iş sözleşmesinin haksız yere feshedildiğine hükmetmiştir. Davacı, kısmen haklı bulunarak işçilik alacaklarından bir kısmının tahsil edilmesine karar verilmiştir. Ancak, davalının tazminat taleplerinin reddi yerine kabul edilmesi kanunen hatalı olup, mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: HUMK'nun 438. maddesi.
7. Hukuk Dairesi         2015/9652 E.  ,  2015/7208 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak




    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK"nun 438.maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı vekili; taraflar arasındaki iş sözleşmesinin davalı işveren tarafındna haklı bir sebebe dayanmaksızın feshedildiğini belirterek bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı vekili, iş sözleşmesinin davacının eylemleri sebebiyle haklı nedenle feshedildiğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya kapsamına göre; davacı hakkında 30.5.2013 tarihinde işyerinde başka bir işçi ile cinsel ilişkiye girmekten tutanak tutulduğu, 5.6.2013 tarihinde davacının işverenin izni olmadan vardiyasını diğer güvenlik elemanı ile değişmesi ve diğer çalışanların ifadelerine göre yine işyerinde başka bir işçi ile cinsel ilişkiye girmekten işlem yapılarak savunmasının istendiği anlaşılmaktadır. Öncelikle mahkemece davacı ile vardiya değiştiren işçi hakkında işlem yapılmamasının eşit işlem borcuna aykırı olduğu belirtilmişse de fesih bildirmine göre davacıya atfedilen tek eylem vardiyasını işverenden izin almadan değiştirmek değil aynı zamanda işyerinde cinsel ilişkiye girmek olup bu bakımdan işveren tarafından eşit işlem borcuna aykırı davranıldığı düşünülemez. Ayrıca yukarıda değinildiği üzere davacı hakkında tutulan tutanaklar ve mahkeme huzurundaki yeminli ifadelerinde davalı tanıklarının davacıya atfedilen eylemleri doğrulaması ve bu ifadelerin kendi içerisinde tutarlılık arzetmesi karşısında daha sonra sunmuş olduğu dilekçeyle davalı tanığı Harun"un ifadesinden dönmesi esasa etkili görülmemiştir.Yine ifadesinden dönen tanık Harun dışında ifadesine başvurulan tanık Ömer"in ifadeleri de 5.6.2013 tarihli davacıya atfedilen eylemlerin ispatı bakımından da yeterli görülmüştür. Şu halde yapılan tespitlere göre davalının iş akdini feshi haklı nedene dayanmakta olup davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine yazılı gerekçeyle kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 16.4.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi