Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/13030
Karar No: 2014/14948

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/13030 Esas 2014/14948 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/13030 E.  ,  2014/14948 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İzmir 12. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 17/01/2013
    NUMARASI : 2012/37-2013/14

    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 05.07.2002-17.05.2010 tarihleri arasında davalı işyerinde vardiya başı olarak çalıştığını, haftanın altı günü 08:30-16:30 16:30-00:30 00:30-08:30 saatleri arasında vardiya usulü çalıştığını, dini bayramların yarısında çalıştığını, diğer ulusal bayram ve genel tatillerin hepsinde çalıştığını, net 1.080,00 TL maaş aldığını, asgari ücret kısmının bankadan diğer kısmın elden ödendiğini, müvekkilinin son beş aylık ücretinin ödenmediğini, bir takım kağıtlar imzalatıp beş aylık maaşı ve yıllık izin ücretleri karşığında senet verildiğini, sonrasında müvekkilini işten çıkartıklarını belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile ulusal bayram genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı taraf cevap dilekçesi sunmamıştır.
    Mahkemece,toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı tarafça temyiz dilekçesinin ekinde davacının imzasını taşıdığı belirtilen ibraname, ücret bordrosu ve davacı adına düzenlenmiş senetlerin sunulduğu anlaşılmaktadır. Ödemeye ilişkin itirazlar yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Hal böyle olunca davacı isticvap edilerek davalı tarafça ibraz edilen belgeler davacıya gösterilerek beyanının alınması ve incelemenin buna göre yapılması gereklidir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 28.05.2014 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

    KARŞI OY

    Davalı şirkete ait işyerinde çalışan davacı, iş sözleşmesinin haklı bir neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek ihbar ve kıdem tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödenmesine karar verilmesi istemiyle dava açmıştır.
    Mahkemece isteğin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı işveren tarafından temyiz edilmiştir.
    1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 437. maddesinde hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması, dava şartlarına aykırılık bulunması, taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi ve karara etki eden yargılama hatası veya eksikliklerin bulunması halinde Yargıtay"a mahkeme kararının kısmen veya tamamen bozulabileceği belirtilmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun “bozma sebepleri” başlığını taşıyan 371.maddesinde de temyiz olunan kararın tamamen veya kısmen bozulması için; hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması, dava şartlarına aykırılık bulunması, taraflardan birinin iddiasını ispat için dayandığı delillerin kanun bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi ve karara etki eden yargılama hatası ve eksiklilerinin bulunması gerekir.
    Şu halde temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesinin davanın açıldığı tarihe göre 1086 sayılı Kanununun 437 veya 6100 sayılı Kanununun 371. maddesinde belirtilen hususlardan dolayı hatalı olduğu ileri sürülebilir.
    Somut olayda davalı işveren, süresinde delillerini sunmadığı gibi yargılama devam ederken de itiraz niteliğinde herhangi bir belge sunmamıştır. Bu nedenle, temyiz dilekçesi ekinde sunduğu belgeler ödemeye ilişkin olsa bile dikkate alınamaz. Temyiz incelemesinde, ilk derece mahkemesinde ileri sürülmeyen vakıa ve delillerin, hatta mahkemenin karar vermesinden sonra yaşanan vakıaların ileri sürülmesi mümkün değildir. Yeni vakıaların ileri sürülmesi ve bunların incelenmesi, karşı tarafın rızasına da tabi değildir. Çünkü temyiz incelemesinde tahkikat yapılamaz. Dosyada mevcut olup da mahkemece re"sen göz önünde bulundurulması gereken deliler temyiz aşamasında dikkate alınabilir ise de, davalı tarafça sunulan deliller daha önce dosyaya sunulmuş delillerden değildir.
    Dosya içeriğine göre gerek 1086 sayılı Kanun"da gerekse 6100 sayılı Kanun"da belirtilen bozma sebeplerinin hiçbiri mevcut değildir. Bu nedenle, ilk derece mahkemesi aşamasında delil sunmayan davalının temyiz aşamasında sunduğu istifa dilekçesi, ibraname, çek ve ücret bordrosu bozma nedeni olmamalıdır. İlk derece yargılaması sırasında dosyaya delil olarak sunmayan davalının varılacak sonuçları göze aldığı açıktır. Öte yandan, sayın çoğunluğun temyiz aşamasında sunulan belgelerin dikkate alınması gerektiği yönünde vardığı sonuç, mahkemelerin yargısal faaliyetlerini ciddiye almayan veya yargılamayı uzatmaya matuf kötü niyetli davranışları da özendirici niteliktedir. Yukarıda belirttiğim nedenlerle mahkemece verilen karar usul ve yasaya uygun olup, onanması gerektiği düşüncesi ile sayın çoğunluğun aksi yöndeki görüşüne katılamıyorum.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi