Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2650
Karar No: 2015/4165
Karar Tarihi: 07.09.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/2650 Esas 2015/4165 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup ayıplı imalat nedeniyle uğranılan zararın giderilmesi istemine ilişkindir. Davacı iş sahibi ile davalı yüklenici arasındaki sözleşme uyarınca davalı yüklenici, çekiçlerin imalatını ve teslimini üstlenmiştir. Bilirkişi raporuna göre, çekiçlerdeki tırnak derinliklerinde teknik çizimlere aykırı bir imalat yapılmıştır. Mahkeme öncelikle derinliklerin teslimden sonra arttırılıp arttırılmadığına ilişkin araştırma yapmalıdır. Davalı yüklenici, genel ihbar yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde bedele hak kazanamaz. Kanun maddeleri olarak, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 356 ve 357 ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 471 ve 472. maddeleri belirtilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2014/2650 E.  ,  2015/4165 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Akçakoca Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :06.12.2013
    Numarası :2012/61-2013/544

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup ayıplı imalât nedeniyle uğranılan zararın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine dair verilen karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı iş sahibi ile davalı yüklenici arasında imzalanan 16.11.2009 tarihli sözleşme ile davalı yüklenici mevcut TTM çekiç, mil ve eldeki resimlerden istifade ederek imalât teknik resmini oluşturmayı, bunun karşılıklı onaylanmasından sonra mevcut resimlerde imalât ve kullanıma uygun hata ve eksiklikleri kontrol ederek, bu resimlere göre malzeme temini, imalât, ısıl işlem ve son tashihlerini yaptıktan sonra 4 parçadan oluşan malzemeyi davacıya, davacının iş yerinde teslim etmeyi üstlenmiştir. Sözleşmenin 3, 4, 5, 6 ve 7. maddelerinde işin teknik özelliği, süresi, bedeli ve ödeme takvimi belirlenmiştir.
    Hükme esas alınan bilirkişi kurulu raporunun sonuç bölümünün ilk beş bendinde incelenen ve davalı tarafından üretilen çekiçlerin özellikleri belirtildikten sonra 6. maddesinde çekiç üzerinde bulunan ve boydan boya uzanan tırnakların orjinal derinliklerinin teknik çizimdeki derinliklerden daha az olduğu, başka bir ifade ile davacı firmanın teknik çizim ile davalıya yaptırmış olduğu çekiçlerde daha derin tırnakları talep ettiği, dava konusu çekiçlerin darbeli yapılması nedeni ile tırnakların derinliklerindeki ufak bir değişikliğin bile tırnaklar üzerindeki gerilmeleri önemli ölçüde etkilemesi ve sınır değerlerini aşarak çekiçlerin tırnaklardan kırılmasına neden olmasının mümkün görüldüğü ısmarlanmış olan çekiçlerdeki tırnak derinliklerinin orijinal tırnak derinliklerinden fazla olmasının çekiçlerin tırnakları boyunca kırılmasına neden olduğunu belirtmişlerdir.
    Yüklenici işin ehli olup bedele hak kazanabilmesi için eseri fen ve tekniği ile iş sahibinin ondan beklediği amaca uygun olarak tamamlayıp teslim etmesi zorunludur. Sözleşme ve ekleri ile proje ve teknik resimlere aykırı olarak imalât yapılmış olması halinde, imâlatın bu şekilde yapılması iş sahibi tarafından talep edilmiş olsa dahi, 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 356 ve 357 ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 471 ve 472. maddeleri uyarınca yüklenici iş sahibine karşı genel ihbar yükümlülüğünü yerine getirmemiş ise doğacak sonuçlardan sorumlu olacağından, bedele hak kazanamaz.
    Bu durumda mahkeme öncelikle davalı tarafından üretilen sözleşme konusu çekiçlerdeki derinliklerin teslimden sonra davacı iş sahibi tarafından arttırılıp arttırılmadığı, iş sahibinin talimatı ile ya da talimatı olmaksızın yüklenici tarafından teknik resme aykırı olarak arttırılıp arttırılmadığı araştırılıp, tırnak derinliklerinin teslimden sonra davacı tarafça arttırıldığının anlaşılması halinde kırılma ile bundan doğan zararlardan davacı sorumlu olacağından davanın şimdiki gibi reddine karar verilmesi, iş sahibinin talimatı ile ya da talimatı olmaksızın yüklenici tarafından kendiliğinden bu derinliklerin arttırıldığının saptanması halinde davalı yüklenici genel ihbar mükellefiyetini yerine getirmemek ve sözleşmeye aykırı imalâtı yapmak sureti ile doğan zarardan sorumlu olacağından sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken bu hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile davanın reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 07.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi