Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/24049
Karar No: 2018/3555
Karar Tarihi: 20.02.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/24049 Esas 2018/3555 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, işyerinde ücret ve iş sözleşmesinin fesihinde ayrımcılık yapıldığını iddia ederek fazla mesai ücreti, yoksun kalan ücret farkı ve eşitlik ilkesine aykırılık tazminatı talebinde bulunmuştur. Yerel mahkeme davayı kısmen kabul etmiş, davalı işveren ise bu kararı temyiz etmiştir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise, davacının fark ücreti ve fazla çalışma ücreti kalemleri yönünden talebinin kabul edilmesi gerektiği ancak ayrımcılık tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği yönünde karar vermiştir. Bu nedenle yerel mahkeme kararı bozulmuştur.
İlgili kanun maddeleri:
- İş Kanunu'nun 5. maddesi: İşlerini düzenlemek ve yönetmek, işyerinin ekonomik ve teknik sebepleri ile işlerin gerektirdiği nitelikleri dikkate alarak belirlemek işverenin yetkisindedir.
- Bozma kararının kapsamı dışında bırakılan kısımlar kesinleşir ve lehine olan taraf yararına usulî kazanılmış hak oluşturur.
9. Hukuk Dairesi         2017/24049 E.  ,  2018/3555 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, eşitlilik ilkesine aykırılık tazminatı ile fazla mesai ücreti, yoksun kalınan ücret farkı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işverenlikte güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, işyerinde çalışanlar arasında ücret ve akdin feshinde ayrımcılık yapıldığını, şirket merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışan...,... gibi personele aylık ortalama 200,00 TL fazla ücret ödendiğini, iş akdinin alt işverene verildiği iddiasıyla feshedildiğini ancak bazı güvenlikçilerin iş akitlerinin feshedilmediğini beyanla fazla mesai ücreti, yoksun kalanın ücret farkı ile eşitlik ilkesine aykırılık tazminatı alacaklarının faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının güvenlik görevlisi olarak üç vardiya halinde çalıştığını, haftalık yasal mesai saatleri haricinde çalışmasının bulunmadığını, arızi olarak yapılan fazla mesai ücretlerinin bordrolarda gösterilmek suretiyle ödendiğini, davacının iş sözleşmesinin şirkete ait olan ve işyeri örgütlenmesi ve yapılanması itibariyle gerek şirket merkezinden ve gerekse birbirinden bağımsız olan Türkiye genelindeki baskı tesislerindeki güvenlik işlerinin şirket dışından hizmet alınmak suretiyle yapılanmasına ilişkin işletmesel karar gereği geçerli nedenle feshedildiğini, davacının ücretinde ayrımcılık yapıldığı iddiaları gerçek olmadığı gibi İş Kanunu"nun 5. maddesi kapsamında yoksun kaldığı herhangi bir hakkının da bulunmadığını, taleplerinin zamanaşımına uğradığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkeme, bozma ilamına uyularak yapılan yargılamada toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Mahkemenin verdiği bir hükmün Yargıtay tarafından bozulması ve bu bozma ilamına gerek iradi ve gerekse kanunî şekilde uyulması halinde yerel mahkemece, bozma kararı doğrultusunda inceleme yapmak ve hüküm kurmak zorundadır.
    Mahkeme uyma kararını kaldırarak, direnme kararı veremeyeceği gibi, hükmünün bozma kararının kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan bölümleri hakkında da önceki hükümden farklı yeni bir hüküm kuramaz.
    Bozmaya uyulmakla bozma lehine olan taraf yararına usulî kazanılmış hak doğmuş olur. Hükmün bir kısmının bozma kapsamı dışında bırakılmasının amacı bu kısımların doğru olduğunu belirlemek, bozmanın sınırlarını çizmek ve bu şekilde usulî kazanılmış hakları oluşturup, korumaktır. Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulî kazanılmış hak oluşturur.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı fark ücret alacağı, ayrımcılık tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacaklarını talep etmiş, Mahkeme de ilk kararında davanın reddine karar verilmiştir. Kararın temyizi üzerine fark ücreti ve fazla çalışma ücreti alacak kalemleri yönünden mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmiş ve böylelikle ayrımcılık tazminatının reddine ilişkin karar bozma dışı bırakılmıştır.
    Mahkemece bozma sonrası yeniden hüküm kurulurken bozma dışı bırakılan ve davalı lehine usulî kazanılmış hak oluşturan ayrımcılık tazminatının reddine ilişkin kararın aynen korunması gerekirken davalının usulî kazanılmış hakkı ihlal edilerek bu tazminatın kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20.02.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi