Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4851
Karar No: 2019/6641
Karar Tarihi: 15.10.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2018/4851 Esas 2019/6641 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı vekili, ortaklığın giderilmesi istemiyle dava açmıştır. Dava konusu taşınmazlar üzerindeki ortaklığın aynen taksimi mümkün olmadığı takdirde satış yoluyla giderilmesini talep etmiştir. Davacı daha sonra bazı taşınmazlar yönünden davadan feragat etmiştir. Mahkeme, dava konusu olan bir taşınmaz yönünden davanın kabulüne, diğer taşınmazlar yönünden davanın feragat nedeniyle reddine karar vermiştir.
Davalılar tarafından temyiz edilen kararda, öncelikle bazı itirazlar reddedilmiştir. Ardından, paydaşlığın giderilmesi davalarının ne anlama geldiği, satışa karar verilen taşınmazların paylaştırılması esnasında izlenecek yol ve bu konuda ilgili kanun maddeleri hakkında bilgi verilmiştir.
Karara göre, paydaşlığın giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Satışa karar verilen taşınmazlar paylı ya da elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi ise, satış bedelinin paydaşların tapudaki payları oranında; hem paylı hem de elbirliği mülkiyeti hali var ise ise tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılması gerekmektedir.
Mahkeme hükmünde, satış bedelinin tapu kaydındaki payları oranında paydaşlara dağıtılması ve harcın paydaşlardan tapu kaydı ve bilirkişi raporundaki payları oranında tahsiline karar verildiği ancak doğru olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle, hüküm sonucunun düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
İ
14. Hukuk Dairesi         2018/4851 E.  ,  2019/6641 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 08/07/2011 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 13/11/2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar ..., ... ve ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, dava konusu 195, 202, 203, 206 ve 207 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki ortaklığın aynen taksim, mümkün olmaması halinde satış yoluyla giderilmesine karar verilmesini talep etmiş; daha sonra 202, 203, 206 ve 207 parsel sayılı taşınmazlar yönünden davadan feragat etmiştir.
    Bir kısım davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dava konusu 195 parsel sayılı taşınmaz yönünden davanın kabulüne; diğer taşınmazlar yönünden davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalılar ..., ... ve ... temyiz etmiştir.
    1-)Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalılar ..., ... ve ...’nın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş reddi gerekmiştir.
    2-)Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Satışına karar verilen taşınmaz;
    a)Paylı mülkiyet hükümlerine konu ise satış bedelinin paydaşların tapudaki payları oranında,
    b)Elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olması halinde satış bedelinin mirasçılık belgesindeki paylar oranında,
    c)Hem paylı, hem de elbirliği mülkiyeti halinin bir arada bulunması halinde ise satış bedelinin tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına; satış bedeli üzerinden hesaplanacak karar ve ilam harcının da yine bu oranlara göre paydaşlardan tahsiline karar verilmesi gerekir.
    Bununla birlikte, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297/2. maddesi gereğince; hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
    Somut olaya gelince; mahkemece, dava konusu 195 parsel sayılı taşınmazın paylı ve elbirliği mülkiyet hükümlerine tabi olması nedeniyle satış bedelinin taraflara tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki payları oranında dağıtılmasına ve satış bedeli üzerinden alınacak binde 11,38 karar ve ilam harcının satış bedelinin dağıtılmasındaki oranlarda taraflardan tahsiline karar verilmesi gerekirken, satış bedelinin tapu kaydındaki payları oranında paydaşlara dağıtılmasına ve harcın paydaşlardan tapu kaydı ve bilirkişi raporundaki payları oranında tahsiline karar verilmesi doğru görülmemiş ise de belirtilen hususlar kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalılar ..., ... ve ...’nın sair temyiz itirazlarının reddine; (2) numaralı bent uyarınca davalılar ..., ... ve ...’nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün birinci bendinin ikinci paragrafına “Tapu kaydındaki” ifadesinden sonra gelmek üzere ve "Mirasçılık belgesindeki" ifadesinin eklenmesine; aynı bendin üçüncü paragrafında yer alan “Bilirkişi raporundaki” ifadesinin hükümden çıkartılmasına yerine “Mirasçılık belgesindeki” ifadesinin eklenmesine, hükmün Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 15/10/2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi