22. Hukuk Dairesi 2017/16993 E. , 2019/18155 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalı şirketin işletmekte olduğu ... Dinlenme Tesisinde, en son 1.300,00 TL brüt maaşla aşçıbaşı olarak yaklaşık 12 yıl çalıştığını, işverence iş akdine son verildiğini belirterek bir kısım işçilik alacaklarının davalı tarafça ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendlerin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille söz konusu olabilir. Buna karşın, bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olandan daha fazla çalışmayı yazılı delille ispatlaması gerekir. Bordrolarda tahakkuk bulunmasına rağmen bordroların imzasız olması halinde ise, varsa ilgili dönem banka ve tüm ödeme kayıtları celp edilmeli ve ödendiği tespit edilen miktarlar yapılan hesaplamadan mahsup edilmelidir.
Somut olayda; Mahkemece, davacının ücret bordrolarının incelenmesinde işçinin imzasının bulunduğu ve ihtirazi kayıt olmadığı belirtilerek fazla çalışma ücreti talebinin reddine karar verilmiştir. Dosya içerisinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda düzenlenen 31.07.2013 tarihli rapor ekinde yer alan 22.07.2013 tarihli tutanak ile tespit edilen hususlar ve işçilere ait ifade tutanaklarında yer alan beyanlar dikkate alındığında işyerinde fazla çalışmanın bordrolara yansıtılandan daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu doğrultuda imzalı bordrolarda yer alan tahakkuklardan daha fazla çalışıldığı yazılı delil ile ispatlanmış olup alacağın mevcut delillere göre hesaplanması ve ardından bordrolarda yer alan miktarların mahsup edilmesi suretiyle sonuca gidilmesi dosya içeriğine uygun düşecektir. Bu hususlar gözetilmeksizin karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3-Giydirilmiş ücrete eklenen yemek yardımının miktarı uyuşmazlık konusudur.
Yemek yardımının miktarının belirlenmesi için ilgili oda ve kurumlara müzekkere yazarak, davacının çalıştığı döneme ilişkin günlük yemek ücreti konusunda emsal araştırması yapılmalı, gelen yazı cevapları ve araştırma yazıları ile birlikte değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 03.10.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.