Esas No: 2022/13740
Karar No: 2022/14008
Karar Tarihi: 02.11.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/13740 Esas 2022/14008 Karar Sayılı İlamı
9. Hukuk Dairesi 2022/13740 E. , 2022/14008 K."İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : ... 29. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
İLK DERECE
MAHKEMESİ : ... 68. ... Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararın davacı tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun kısmen kabulü ile İlk Derece Mahkemesi hükmü kaldırılarak yeniden esas hakkında hüküm kurulmak suretiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
I. DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde; davalı Bakanlıkla dava dışı alt işverenler arasında imzalanan hizmet alım sözleşmesi kapsamında davacının alt işveren işçisi olarak davalı Bakanlığa ait işyerinde belirsiz süreli ... sözleşmesi ile çalışırken 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (696 sayılı KHK) kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirildiğini, sürekli işçi kadrosuna geçirildikten sonra ücretinin düşürüldüğünü, bundan dolayı ücret farkı, ikramiye farkı, ilave tediye farkı alacaklarının bulunduğunu ayrıca davacının pandemi döneminde davalı Bakanlık tarafından yayımlanan genelge çerçevesinde 7,10 ve 15 '... günlük nöbetler ile gece gündüz yirmi dört saat kapalı sistem çalıştığını, bu çalışma şeklinde fazla çalışma yapıp ulusal ... ve genel tatil günleri ile hafta tatillerinde çalıştığını ve gece çalışması yaptığını ancak bu çalışmalara ilişkin zamlı ücretlerin ödenmediğini, fazla çalışma, ulusal ... ve genel tatil, hafta tatili ücreti ile gece zammı alacaklarının 02.04.2018 tarihinden itibaren diğer alacakların ise 01.01.2019 tarihinden itibaren hesaplanması gerektiğini ... sürerek fark ücret, ikramiye ve ilave tediye alacakları ile fazla çalışma, ulusal ... ve genel tatil ücreti, hafta tatili ve gece zammı ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
II. CEVAP
Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacının ücretinin sürekli işçi kadrosuna geçirildikten sonra da ilgili düzenlemeler uyarınca eksiksiz ödendiğini, davacının ücret farkı ile buna bağlı ilave tediye, ikramiye alacağının ve fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal ... ve genel tatil ücreti, gece çalışması ücreti alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davacının sürekli işçi kadrosuna geçiş sürecinde imzalanan sözleşmede asgari ücretin belirli oran fazlasına yönelik bir düzenleme bulunmaması ve dosya kapsamında mevcut bilirkişi raporu dikkate alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
IV. İSTİNAF
A. İstinaf Yoluna Başvuranlar
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.
B. İstinaf Sebepleri
Davacı vekili istinaf dilekçesinde; davacının alt işveren işçisi olarak davalı Bakanlığa ait işyerinde belirsiz süreli ... sözleşmesi ile çalışırken 696 sayılı KHK ile 02.04.2018 tarihinde davalı ile dava dışı alt işveren arasında düzenlenen ihale sözleşmesinde belirtildiği üzere asgari ücretin %... fazlası ile kadroya geçtiğini, sürekli işçi kadrolarına geçirilirken taraflarca imzalanmış belirsiz süreli ... sözleşmesinde her ne kadar asgari ücretin % ... fazlası yazmakta ise de Bakanlık tarafından işbu sözleşmelerin maktu olarak düzenlendiğini ve bu sebeple oran belirtilmediğini, ücreti eksik ödenen davacının fark ücret, ilave tediye ve ikramiye alacağına hak kazandığını, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal ... ve genel tatil ücreti ile gece zammı alacakları yönünden taleplerinin 02.04.2018 tarihinden itibaren olduğunu, hükme esas alınan bilirkişi raporunun hatalı olduğunu, davacının özellikle pandemi dönemi içinde alınan tedbir kararlarına göre 7, 10 ve 15 günlük periyotlarla hiç dışarı çıkmadan çalıştırıldığını, işyerinde işverenin emrine hazır bir şekilde bekleyen davacının hafta tatili kullanmadığını, denk gelen ulusal ... ve genel tatil günlerinde çalışmış sayılması gerektiğini, gece çalışması zammına hak kazandığını, çalışma listelerine göre hesaplama yapılması gerektiğini, son arabuluculuk tarihinin tüm alacaklar yönünden temerrüt tarihi olarak kabul edilmesi gerektiğini ... sürerek İlk Derece Mahkemesinin kararının kaldırılmasına ve davanın kabulüne karar verilmesi istemi ile istinaf yoluna başvurmuştur.
C. Gerekçe ve Sonuç
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davalı Bakanlık ile davacı arasında imzalanan bireysel ... sözleşmesinin 4 üncü maddesinin; “a) İlgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen Toplu ... Sözleşmesi hükümleri uygulanır. b) İşçi ücreti, ayda bir ve çalışıldıktan sonra banka aracılığıyla ödenir. Mücbir sebep olmadıkça her ayın ücreti ödeme gününden itibaren en geç 10 gün içinde ödenir.” şeklinde düzenlendiği, bu nedenle davacının ücret farkı, ikramiye farkı, ilave tediye farkı alacaklarına dair taleplerinin reddine karar verilmesinin isabetli olduğu, hükme esas alınan bilirkişi raporunda, dosya kapsamındaki puantaj çizelgeleri dikkate alınarak dava konusu alacakların hesaplandığı, davacının fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal ... ve genel tatil ücreti ile gece zammı alacaklarına dair istinaf taleplerinin yerinde olmadığı, Mahkemece, hüküm altına alınan alacaklara ilişkin olarak arabuluculuk son tutanak tarihinden itibaren faize hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesinin hatalı olduğu belirtilerek davacının faiz başlangıcına dair istinaf başvurusunun kabulü ile İlk Derece Mahkemesi kararının bu yönden kaldırılmasına ve yeniden esas hakkında hüküm kurulmak suretiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
V. TEMYİZ
A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
B. Temyiz Sebepleri
Davacı vekili temyiz dilekçesinde; davacının ücretinin kadroya geçiş sonrasında 01.01.2019 tarihinden itibaren davalı işveren tarafından tek taraflı düşürüldüğünü, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu, ücret farkı olmadığında fazla çalışma, ulusal ... ve genel tatil çalışması, hafta tatili çalışması ve gece çalışması alacakları da olmayacakmış gibi değerlendirme yapıldığını oysa ücret farkı olmasa da çalışma listelerine göre bu alacak kalemlerinin hesaplanması gerektiğini, gündüz 11 saati gece ise 7.5 saati aşan çalışmaların, yılda 270 saati aşan fazla çalışmaların ve pandemi döneminde kapalı sistem çalışması nedeniyle yapılan fazla çalışmaların ödenmediğini, bilirkişi raporunda, 02.04.2018 tarihi ile arabuluculuk son tutanak tarihi arasındaki hak edilen alacaklardan yine bütün bu dönem boyunca toplam ödenen miktarın mahsup edildiğini, davacının yaklaşık 3 sene boyunca hak ettiği alacakların toplamının, yine 3 sene boyunca ödenen toplam miktardan mahsup edilmesinin hatalı olduğunu ... sürerek Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulması talep edilmiştir.
C. Gerekçe
1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
Uyuşmazlık, 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen davacı işçinin, kadroya geçişte düzenlenen belirsiz süreli ... sözleşmesi hükümlerine göre ücretinin tespiti ile talep edilen alacaklarının bulunup bulunmadığı hususundadır.
2. İlgili Hukuk
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (6100 sayılı Kanun) 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371 inci maddeleri, 696 sayılı KHK'nın 127 nci maddesi, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 23 üncü madde, 4857 sayılı ... Kanunu’nun (4857 sayılı Kanun) 22 nci ve 62 nci maddeleri, 4857 sayılı Kanun'un 32, 41 ilâ 47 nci, 63 ve 69 uncu maddeleri.
3. Değerlendirme
1.Bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun'un 371 inci maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
2. Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davacı vekilince temyiz dilekçesinde ... sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
VI. KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun'un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
02.11.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.