Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16922
Karar No: 2019/6305
Karar Tarihi: 04.12.2019

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/16922 Esas 2019/6305 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, bir taşınmazın vekalet görevinin kötüye kullanılması sonucu başkasına devredildiği gerekçesiyle tapu kaydının iptali ve adına tescilini, olmazsa tazminat isteğine ilişkindir. Mahkeme, iddiaların kanıtlandığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, dava sırasında davacı ölmüş ve mirasçıları arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan, mirasçıların tümünün davayı birlikte yürütmeleri gerektiği Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 60. maddesi gereğince davaya temsilci atanması gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan sonuca gidilmesi hatalıdır. Bu nedenle, davalıların yerinde bulunan temyiz itirazları kabul edilerek, hükmün (6100 sayılı Yasal düzenlemelerin geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK’un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA karar verilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 640. maddesi, bir miras davasının, mirasçıların tümünün davaa taraf olduğu ve davanın temsilci huzurunda yürütülmesi gerektiği hükümlerini içerir.
HMK’nın 55. m
1. Hukuk Dairesi         2016/16922 E.  ,  2019/6305 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL-TAZMİNAT

    Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil- tazminat davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ..."ın raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;


    -KARAR-

    Dava, vekalet görevinin kötüye kullanılması hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil, olmazsa tazminat isteğine ilişkindir.
    Davacı ..., davalı oğlu ...’nin Kentsel Dönüşüm Yasasından yararlanmak ve sahip oldukları taşınmaz üzerine yeni bir bina inşa ettirebilmek için müteahhit ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanması gerektiğini söylemesi üzerine yaşlı olmasından dolayı işlemleri takip etmesi maksadıyla davalı ...’yi 08.05.2012 tarihli vekaletname ile vekil tayin ettiğini, ne var ki davalı ...’nin vekalet görevini kötüye kullanarak maliki olduğu dava konusu 2209 ada 24 sayılı parselin 91/181 payını eşi olan diğer davalı ...’ye satış yoluyla devrettiğini, satış bedeli ödenmediğini, davalıların çıkar ve işbirliği içerisinde hareket ederek kendisini zararlandırdıklarını ileri sürerek, davalı ... adına olan tapu kaydının iptali ile adına tescilini, mümkün olmazsa tazminini istemiştir.
    Davalılar, dava konusu taşınmazın 91/181 payını bedeli karşılığında davalı ...’nin temlik aldığını, 21.05.2012 tarihinde 80.000,00 TL satış bedelini davalı ...’nin elden davacıya ödediğini, iddiaların yersiz olduğunu bildirip, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, iddiaların kanıtlandığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, yargılama sırasında davacı ...’nın 24.03.2014 tarihinde öldüğü, geriye mirasçı olarak eşi ... ile çocukları ..., ..., ..., ... ve ...’ın kaldığı, mirasçılardan ...’nın davalı olduğu, ... hariç diğer mirasçıların davacı vekiline vekaletname vermek suretiyle davaya devam ettikleri anlaşılmıştır.
    Bilindiği üzere dava, subjektif hakkına tecavüz edildiğini iddia eden kimsenin meşru hak ve menfaatlerinin korunması için mahkemeden hukuki koruma istemesidir. Mahkemeden hukuki koruma isteyen kimse de davacıdır.
    Bunun yanında her gerçek kişi, yaşadığı sürece taraf ehliyetine sahiptir. Dava devam ederken taraflardan birinin ölmesi halinde, ölen kişinin taraf ehliyeti son bulur. Genel olarak mirasbırakanın alacakları, hakları ve malları mirasçıya geçer. Bu nedenle dava sırasında taraflardan birisi ölürse, istek şahsa bağlı bir hak değilse dava mirasçılar tarafından yürütülür.
    Dava, devam ederken davacının ölmesi halinde mirasçıları arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan mirasçıların tümünün davayı birlikte yürütmeleri gerektiği HMK"nın 60. maddesi gereğidir.
    HMK"nun 55.maddesine göre de, taraflardan birinin ölümü halinde, mirasçılar mirası kabul veya reddetmemişse, bu hususta kanunda belirlenen süreler geçinceye kadar dava ertelenir. Mirasçılardan bazısı duruşmaya gelmezse, gelen mirasçıya, gelmeyen mirasçıların olurlarının alınması ya da TMK"nın 640. maddesi uyarınca terekeye temsilci atanması için süre verilir. Temsilci atanırsa davaya temsilci huzuru ile davaya devam edilir.
    Hal böyle olunca, taraf teşkilinin sağlanması zorunlu bulunduğundan, mirasçılardan ...’nın davalı olduğu ve davaya onay vermediği gibi tapu kayıt maliki davalı ..."nın da terekeye 3. kişi konumunda olduğu gözetildiğinde 4721 sayılı TMK’nın 640. maddesi uyarınca muris ...’nın terekesine temsilci atatmak suretiyle tereke temsilcisi huzurunda davaya devam olunması gerekirken taraf teşkili sağlanmadan sonuca gidilmesi hatalıdır.
    Davalıların yerinde bulunan temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 04.12.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi