Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9384
Karar No: 2020/731
Karar Tarihi: 06.02.2020

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2016/9384 Esas 2020/731 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı şirket, iflasının ertelenmesi için dava açmıştır. Ancak bilirkişi raporunda sunulan iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olmadığı belirtilmiştir. Şirketin varlık/borç oranı da %19 gerilemiştir. Bu nedenle mahkeme, müdahillerin temyiz itirazını kabul ederek kararı bozmuş ve iflas kararı verilmesine hükmetmiştir. Karara göre, kooperatif veya sermaye şirketleri için iflasın ertelenmesi, borca batık durumda olmaları ve iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olması şartına bağlıdır. Bu değerlendirmelerin yapılabilmesi için bilirkişi raporuna başvurulmalı ve projenin somut ve belgelere dayalı olarak hazırlanması gerekmektedir. Kanun maddeleri: İcra ve İflas Kanunu'nun 179. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 266 ve 29. maddeleri, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 377. maddesi.
23. Hukuk Dairesi         2016/9384 E.  ,  2020/731 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki iflasın ertelenmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik verilen hükmün süresi içinde müdahiller ... T.A.Ş. vekili ile ...A.Ş. vekilince ayrı ayrı temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davacı şirketin 1991 yılından bu yana inşaat ve taahhüt işi yaptığını, işlerini her zaman süresinde teslim ettiğini, hali hazırda 3 yüksek montajlı enerji taahhüt işi olduğunu, TEİAŞ’dan yüksek miktarda hakediş alacaklarının olduğunu,1 yıl süre ile iflasının ertelenmesine karar verildiği takdirde iflastan kurtulacağını ilersi sürerek İİK’nın 179 maddesi uyarınca iflasının 1 yıl süre ile ertelenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Müdahiller, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davacı şirketin borca batık olduğunu ve borçları karşılama oranının %79 olduğunu, iyileştirme projesinin uygulanması ve alacakların süresinde tahsil edilmesi halinde borca batıklıktan kurtulabileceği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, müdahiller ... T.A.Ş. vekili ile ...A.Ş. vekili tarafından ayrı ayrı temyiz edilmiştir.
    Dava, iflası ertelenmesi istemine ilişkindir.
    İflasın ertelenmesini isteyen kooperatif ve sermaye şirketlerinin borca batık durumda bulunması (bir diğer ifade ile varlıklarının rayiç değerlerinin, borçlarını karşılayamaması), fevkalade mühletten yararlanmamış olması ve sunacakları iyileştirme projesi kapsamında mali durumlarının ıslahının imkân dâhilinde görülmesi gerekir (İİK m. 179). Gerek borca batıklığın ve gerek iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olup olmadığının tespiti özel ve teknik bilgiyi gerektirdiğinden bu değerlendirmelerin yapılması için bilirkişi görüşüne başvurulmalıdır (HMK 266.madde ). Hakim de bu raporla o konudaki özel ve teknik bilgi ihtiyacını giderebilmeli ve raporun hukuka uygunluğunu denetlemelidir. Projenin ciddi ve inandırıcılığı öncelikle ve özellikle sermaye ve/veya kârlılığın ne şekilde arttırılacağı ve borca batıklıktan kurtulmanın ne şekilde sağlanacağı somut, belgelere dayalı ve gerçekçi bilgi ve öngörülerden yola çıkılarak tespit edilmeli, diğer proje unsurları için de bilimsel veriler değerlendirilmelidir. İyileştirme projesinin, bütüncül bir değerlendirmeyle, 6102 Sayılı TTK"nın 377. maddesi kapsamında nakit sermaye konulması dâhil nesnel ve gerçek kaynakları ve önlemleri içerip içermediği, İİK"nın 179. maddesi anlamında ciddi ve inandırıcı olup olmadığı ve HMK"nın 29. maddesinde açıklanan dürüstlük kuralına uygun davranma yükümlülüğüne ve gerçeğe uygun bir biçimde hazırlanıp, hazırlanmadığı, eş deyişle, iyileştirme projesinde yapılacak olanların tek tek maliyetinin, hangi ekonomik kaynaktan sağlanacağı, her bir proje kaleminin zaman olarak en geç hangi tarihte yapılacağı, yapılacak olanların ayrı ayrı borca batıklık üzerindeki zaman ve oran olarak etkisinin somutlaştırılması ve böylece iyileştirme projesinin neden ciddi ve inandırıcı olduğunun ayrıntılı ve zaman içinde sayısal olarak, denetlenmeye elverişli nitelikte olması gerekmekte olup, bu özellikte olmayan iyileştirme raporlarına ve bunlara dayalı düzenlenen bilirkişi ve kayyım raporlarına göre ne iflasın ertelenmesine karar verilebilir ne de iflas erteleme talep eden şirket alacaklıları aleyhine sonuç doğuracak şekilde ihtiyati tedbir kararı verilebilir.
    Somut olayda, davacı şirketin borca batık durumda olduğu konusunda kuşku bulunmamaktadır. Sunulan iyileştirme projesinin inandırıcılığı noktasında değerlendirmeler içeren bilirkişi raporunda ise şirketin devam eden ve kabul aşamasındaki dört işi ve iş ortaklıkları devam eden işlerden toplam alacağının borca batıklıktan kurtulmaya yeter miktarda olduğunu belirtmiş ise de 09.03.2017 havale tarihli kayyım raporunda şirketin varlık/borç orannda %19 gerileme olduğu,devam eden 4 işinden 2 tanesinin feshedildiği, 2 sinin geçici kabulünün yapıldığı yeni bir iş alma ihtimalinin olmadığı belirtilmiştir. Bu durumda borca batık durumda olan davacı şirketin iflasına karar vermek gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, müdahiller ... T.A.Ş. vekili ile ...A.Ş. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcın talep halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 06.02.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi