
Esas No: 2021/3828
Karar No: 2022/151
Karar Tarihi: 26.01.2022
Danıştay 12. Daire 2021/3828 Esas 2022/151 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2021/3828 E. , 2022/151 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3828
Karar No : 2022/151
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLLERİ : Av. ... - Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Bakanlığı
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ... Zırhlı Topçu Alay Komutanlığında Top.Ütğm. olarak görev yapmakta iken disiplinsizlikten dolayı resen emekliye sevk edilmesi işleminin iptali istemiyle açtığı davanın, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ... Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla reddedilmesi üzerine davacı tarafından, anılan kararın 7103 sayılı Kanun'un 23. maddesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na eklenen Geçici 9. maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesi yoluyla kaldırılarak, resen emekliliğe sevkine ilişkin işlemin iptali ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na 6191 sayılı Kanun'un 10. maddesiyle eklenen Geçici 32. maddesi kapsamından yararlandırılmasına karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince; davacı tarafından, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na eklenen Geçici 9. maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılmış herhangi bir derdest başvurunun olmadığı anlaşılmakla, ilgili mevzuat uyarınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine derdest başvurusunun olması şartını taşımayan davacının, yargılamanın yenilenmesi isteminin yerinde olmadığı sonucuna ulaşıldığı gerekçesiyle, bu yöndeki isteminin reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararıyla; davacının, disiplinsizlik nedeniyle resen emekliye sevkine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada verilen ilk mahkeme kararı olan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ... Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının, bölge idare mahkemelerinin göreve başladığı 20/07/2016 tarihi öncesinde verilmiş bir karar olması nedeniyle, anılan kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan kanun yollarına ilişkin hükümler uyarınca temyize tabi bir karar olduğu dikkate alındığında, bu karara karşı yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunulması üzerine ... İdare Mahkemesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararın da ilk kararın verildiği tarihte yürürlükte olan kanun yollarına ilişkin hükümlere, dolayısıyla temyize tabi bir karar olduğu sonucuna ulaşılmakla, anılan karara yönelik başvurunun istinaf yoluyla incelenmesine yasal olanak bulunmadığından, istinaf isteminin görev yönünden reddine, dosyanın söz konusu Mahkeme kararını temyizen incelemekle görevli olan Danıştay'a gönderilmesine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : İlişik kesme işleminin tesis edildiği tarihte bu işleme dayanak oluşturacak yasal bir düzenlemenin bulunmadığı, sicilen emekliye sevkinin hukuka aykırılık teşkil ettiği, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerinin usulüne uygun atamayla göreve gelmedikleri, tarafsız olmadıkları, bu duruma rağmen 2577 sayılı Kanun'un Geçici 9. maddesinden yararlandırılmadığı, tüm iç hukuk yolları tüketildikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulmasına rağmen, başvurusunun reddine karar verildiği, anılan Kanun maddesinden yararlanabilmek için gerekli şartların oluştuğu, ancak aksi kanaate ulaşılması durumunda Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacının Anayasa'ya aykırılık iddiası ciddi bulunmayarak ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca da duruşma istemi yerinde görülmeyerek gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Yukarıda özetlenen gerekçeyle davacının yargılamanın yenilenmesi isteminin reddi yolundaki ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26/01/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.