Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/3568
Karar No: 2018/3965

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/3568 Esas 2018/3965 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, 09/01/2016 tarihli kat malikleri toplantısının 6. maddesinin iptal edilmesini istemiştir. Bu toplantıda, binanın yıkımı ve yeniden yapımı, projenin uygulanması, inşaat bedel paylaşımı gibi kararlar alınmıştır. Dosyadaki bilgi ve belgelerden, dava konusu taşınmazda kat mülkiyeti kurulu olduğu anlaşılmaktadır. Mahkeme, 6306 sayılı Kanun'un 6. maddesine göre, binanın yıkılıp arsa üzerinde yeniden yapımı durumunda, tapu müdürlüğünün re'sen terkin ederek maliklerin payları oranında tescil edeceğini ve payların değerlendirilmesinin paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verileceğini belirtmiştir. Bu nedenle, somut olayda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulanması gerektiği vurgulanmıştır. Sulh hukuk mahkemesi görevli olsa da, delillerin ve incelemenin eksiksiz yapılması için mahkeme heyeti bunları incelemelidir. Detaylı açıklama için 6306 sayılı kanunun 6. maddesi ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nun geçici ek 1. maddesi verilmiştir.
20. Hukuk Dairesi         2017/3568 E.  ,  2018/3965 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVACILAR : ...-...

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacılar vekili dava dilekçesinde; 09/01/2016 tarihli kat malikleri kurulunun 6. maddesinin iptali istenmiştir.
    Mahkemece; 6306 sayılı Kanuna dayalı olarak yapılan toplantıların iptali davalarına asliye hukuk mahkemesi bakacağından mahkemenin görevsizliğine, karar kesinleştikten sonra ve istek halinde HMK"nın 20. maddesi gereğince iki hafta süre içerisinde dosyanın görevli ... Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, kararın kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi talep edilmemesi halinde HMK"nın 20. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, kat malikleri kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
    Dosya içindeki bilgi ve belgelerden, özellikle 27.03.2016 tarihli tapu müdürlüğünce hazırlanmış tapu kaydından dava konusu 357 ada 23 parseldeki 11 bağımsız bölüm bulunan anataşınmazda kat mülkiyeti kurulu olduğu anlaşılmıştır.
    İptali istenen 09.01.2016 tarihli kat malikleri toplantısında genel olarak toplantı başkanlık divanı seçimi yapılmış, binanın yıkımının ne şekilde yapılacağı görüşülmüş ve yeniden yapacak firma tarafından yıkım işlerinin yapılmasına karar verilmiş, yıkım sonrasında uygulanacak proje ve projeyi uygulayacak firmanın seçimine geçilmiş ve ... Mühendislik Taah. Sanayi ve Tic. A.Ş. firmasına binanın yeniden yaptırılmasına yıkım işlerinin de aynı firma tarafından üstlenilmesi kabul edilmiştir.
    İptali istenen toplantının 6. maddesinde ise ilgili toplantının 5. maddesinde seçilen projeyi yapmayı kabul ve taahhüt eden ... Mühendislik Taah. Sanayi ve Tic. A.Ş. firmasının bu projeyi uygulamasına arsa payı çoğunluğu ile karar verildiği, bu proje gereği çatı piyesli dairelerin yönetmeliklere uygun olarak büyütülmüş alanlardan kaynaklanan m2 artışları için m2 başına 15.000 TL"sı bu daire maliklerinin diğer maliklere ödeme yapmasına bu ödemelerin inşaatı yapacak olan müteahhite inşaat bitmeden aralarındaki anlaşmaya göre yapılmasına toplam 32768/43520 arsa payı na sahip malikler tarafından kabul edildiği anlaşılmıştır.
    6306 sayılı Kanunun 6. maddesinin 1. fıkrasına göre, üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatları aranmaksızın bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce re"sen terkin edilerek malikleri adına payları oranında tescil edilir. Bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına,

    -2- 2017/3568-2018/3965

    payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. 6306 sayılı Kanun ve bu kanunun bu hükmü anataşınmaz üzerinde yapının yıkılıp kat mülkiyetinin veya kat irtifakının sona ermesinden sonra uygulanabileceğinden dava konusu taşınmaz üzerindeki yapının iptali istenen toplantının yapıldığı tarihte halen mevcut olduğu ve davaya konu kat malikleri kurul kararının alındığı tarihte kat mülkiyetinin kurulu bulunduğu dikkate alındığında somut olayda Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanması gerekmektedir. Uyuşmazlıkta Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanması gerektiği anlaşılmakla 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun geçici ek 1. maddesi gereği bir parsel üzerinde kurulu taşınmaz sözkonusu olup sulh hukuk mahkemesi görevli olduğu halde işin esasına girip inceleme yapılması gerekirken 6306 sayılı Kanuna dayalı olarak yapılan toplantıların iptali davalarına asliye hukuk mahkemesi bakacağından mahkemenin görevsizliğine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 28/05/2018 günü oy birliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi