
Esas No: 2022/3293
Karar No: 2022/2166
Karar Tarihi: 30.12.2022
BAM Hukuk Mahkemeleri Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi 2022/3293 Esas 2022/2166 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Dördüncü Hukuk Dairesi, bir trafik kazası sonrası açılan maddi ve manevi tazminat davasıyla ilgili olarak verilen ihtiyati haciz istemine dair yapılan mahkeme kararını incelemiştir. İncelemede, ihtiyati haciz nitelikçe bir geçici hukuki koruma tedbiri olduğu ve bu tedbirin amacının, hak arayan kişilerin nihai olarak elde etmeyi umdukları haklarına erişimi kolaylaştırmak olduğu belirtilmiştir. Bu amacın gerçekleşmesi için, elde edilmesi umulan hakların ya da onların konularının ortadan kalkması, yok olması, değiştirilmesi gibi olasılıkların bertaraf edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İhtiyati haciz isteklerinin değerlendirilirken geçici hukuki koruma tedbirlerinin açıklanan amacının gözden uzak tutulmaması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, haksız eylemden kaynaklanan tazminat isteklerinde ihtiyaten haciz yapılmasının gerektiği belirtilerek, bu isteklerde de para alacağına kavuşulması amaçlandığı ifade edilmiştir. Ayrıca, haksız eylemden kaynaklanan zararın gerçekleştiği tarihte muaccel hale geldiği ve bu kavramın, alacaklı tarafından talep ve dava edilebilir hale gelmiş olmayı ifade ettiği belirtilmiştir. Mahkeme kararında, hatalı bir değerlendirmeyle ihtiyati haciz istemine ret kararı verildiği vurgulanmış ve istinaf başvurusunun kabul edilerek ihtiyati haciz kararı verilmesine hükmed
T.C.
ANTALYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
DÖRDÜNCÜ HUKUK DAİRESİ İSTİNAF KARARI
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANTALYA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 12/10/2022
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
KARAR TARİHİ : 30/12/2022
YAZIM TARİHİ : 03/01/2023
Trafik kazası nedeniyle uğranılan cismani zararın tahsili için açılan 250.000 TL maddi ve 25.000 TL manevi tazminat istemli davada, davacı vekili ayrıca davalı ...'a ait ... plakalı araç ile anılan davalı adına kayıtlı taşınır ve taşınmaz mallar ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına ve ... nolu poliçeden davalı ...'a yapılacak olan ödemenin davalıya yapılmayarak üzerine ihtiyati haciz konulmasına karar verilmesini istemiş; mahkeme 12/10/2022 tarihli ara kararıyla yaklaşık ispat koşulları oluşmadığı gerekçesiyle ihtiyati haciz isteminin reddine karar vermiştir.
Davacı vekili istinafında; ihtiyati haciz kararı için gereken yaklaşık ispat koşulunun bulunduğunu ileri sürerek kararın kaldırılması ile talebi gibi hüküm kurulmasını istemiştir.
Talep, trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemli davada verilen geçici hukuki koruma kararına dairdir.
Duruşma açılmasını gerektiren bir neden bulunmadığından inceleme ve görüşmeler HMK'nın 353 ve 355'inci maddeleri uyarınca istinaf sebepleriyle ve kamu düzenine ilişkin hususlarla sınırlı biçimde dosya üzerinden yürütülmüştür.
Buna göre;
1-İhtiyati haciz, nitelikçe bir geçici hukuki koruma tedbiridir. (HMK 406/2) Geçici hukuki koruma tedbirlerinin amacı, yargı organları önünde hak arayan kişilerin nihai olarak elde etmeyi umdukları haklarına erişimi kolaylaştırmaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için, elde edilmesi umulan hakların ya da onların konularının ortadan kalkması, yok olması, değiştirilmesi gibi olasılıkların bertaraf edilmesi gerekir. Elde edilmesi umulan hakka kavuşulmasını kolaylaştırıcı tedbirler hak arama özgürlüğünü, adil yargılama hakkını ve hukuk devleti ilkesini de yakından ilgilendirir. (İHAS 6, 2709 sayılı T.C Anayasası 36, HMK 33) İhtiyati haciz istekleri değerlendirilirken geçici hukuki koruma tedbirlerinin açıklanan bu amacının gözden uzak tutulmaması gerekir.
2-İİK'nun 257 ve izleyen maddelerine göre rehin ile temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklarıyla ile diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir. Bu kuralın haksız eylemden kaynaklanan tazminat isteklerinde de uygulanması gerektiği belirgindir. Çünkü bu isteklerde de para alacağına kavuşulması amaçlanmaktadır. Yargıtay'ın istikrar kazanmış ilke ve uygulamalarına göre, haksız eylemden kaynaklanan zarar haksız eylemin gerçekleştiği tarihte muaccel hale gelmektedir. Buradaki “muacceliyet” kavramı, alacaklı tarafından talep ve dava edilebilir hale gelmiş olma anlamındadır. (Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 24/05/2016 gün ve 2016/4517-6851 E.K. )
3-Bu açıklamalardan sonra istinaf itirazının incelenmesinde; dosyadaki evraklardan davalı sürücü ...'un idaresinde bulunan araç ile park halinde iken akan trafiği kontrol etmeksizin ve dikkatsiz bir şekilde seyir haline geçmesi üzerine arka taraftan gelmekte olan davacıya ait motosikletle çarpışmasına, kaza nedeniyle davacının maluliyete uğramasına, gerçek zararın yargılama sırasında alınacak bilirkişi raporunca belirlenebilecek olmasına ve tüm dosya kapsamına nazaran yaklaşık ispat koşulu bulunan ihtiyati haciz isteminin kabulüne karar verilmesi gerekirken mahkemece, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde ret kararı verilmesi hatalıdır.
4-HMK'nın 353/1-b,2 madde ve bendine göre, yargılamada eksiklik bulunmamakla beraber, kanunun olaya uygulanmasında hata edilip de yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmadığı takdirde veya kararın gerekçesinde hata edilmiş ise düzelterek yeniden esas hakkında, duruşma yapılmadan karar verilir.
5-Açıklanan nedenle, istinaf başvurusunun kabulü ile 12/10/2022 tarihli ara kararın kaldırılmasına ve %10 teminat mukabilinde ihtiyati haciz kararı verilmesi için hükmün yeniden oluşturulması icap eder.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçeye göre;
I-İstinaf başvurusunun kabulüne, 12/10/2022 tarihli ara kararın kaldırılmasına ve hükmün HMK'nın 353/1-b,2 madde ve bendi uyarınca aşağıda gösterilen şekilde yeniden oluşturulmasına,
II-1-İhtiyati haciz isteminin kısmen kabulüne,
2-İhtiyati haciz isteminin kabulü ile %10 teminat (27.500TL) mukabilinde dava değeri (275.000 TL) ile sınırlı biçimde davalı ...'un taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulmasına,
3-İİK'nın 261. maddesi uyarınca ihtiyati haciz kararının infazı için Antalya İcra Dairelerinin yetkili kılınmasına,
4-İİK'nın 261.maddesi uyarınca karardan itibaren 10 gün içinde ihtiyati haciz kararının icrasının istenmemesi halinde verilen ihtiyati haciz kararının hükümsüz kalacağının ihtarına,
5-Kararın ilgililere tebliği ve ihtiyati haciz konulması vs. işlemlerin yerel mahkemece yerine getirilmesine,
III-Peşin istinaf ilam harcının talebi halinde davacıya iadesine,
30/12/2022 gününde, oy birliğiyle ve HMK'nın 362/1-f madde ve fıkrası uyarınca kesin olarak karar verildi.
...
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.