Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/19287
Karar No: 2013/1855

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2011/19287 Esas 2013/1855 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu mahkeme kararı, bir dava hakkında verilen hükümde davalıların temyiz itirazlarını ele almaktadır. Dosya incelendiğinde, tebligat işleminin usulsüz yapıldığı belirlenmiştir. Tebligatın yapıldığı adresin muhatabın evi veya işyeri olup olmadığı belirsizdir ve tebligatın yapıldığı kişinin muhatabın yanında sadece bir çalışan mı yoksa sürekli ikamet eden biri mi olduğuna dair tereddütler vardır. Bu nedenle, kanunda belirtildiği gibi tebligatın usulüne uygun şekilde yapılabilmesi için muhatabın adreste bulunma nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Hükümde ayrıca, Tebligat Kanunu'nun 16 ve 17. maddelerinin gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerektiği ve tebligatın usulsüz olarak yapıldığı durumlarda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi gereği prosedürlerin işletilmesi gerektiği belirtilmiştir.
10. Hukuk Dairesi         2011/19287 E.  ,  2013/1855 K.

    "İçtihat Metni"

    ... adına Av.... ile 1- ... ve ... Tic. Ltd. Şti. adına Av. ... 2-... 3-... aralarındaki dava hakkında Tekirdağ İş Mahkemesinden verilen 28.09.2011 günlü ve 273/253 sayılı hükmün, davalı ... ve ... ve ... Tic. Ltd. Şti.tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    7201 sayılı Tebligat Kanununun 16. maddesine göre, “Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.” Yine, anılan Kanunun 17. maddesine göre, “Belli bir yerde devamlı olarak meslek ve sanatını icra edenler, o yerde bulunmadıkları takdirde tebliğ aynı yerdeki daimi memur veya müstahdemlerinden birine, meslek ve sanatını evinde icra edenlerin memur ve müstahdemlerinden biri bulunmadığı takdirde aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.”
    Kanunun 16 ve 17. maddelerine göre yapılan tebligatın geçerli olabilmesi için, muhatabın adreste bulunmama sebebinin tespiti, Yine, muhatap ile muhatap adına tebligatın yapılacağı kimsenin aynı konutta birlikte oturan kişi veya hizmetçi/daimi çalışan olması gerekir.
    Dosyadan,gıyabi hükmün, davalılardan ...’e , evi veya meslek ve sanatını icra ettiği yer olduğu anlaşılamayan adrese, adreste bulunmama nedeni belirtilmeksizin, ve davalı ile birlikte sakin olup-olmadığı veya daimi çalışanı olup-olmadığı hususunda tereddüt oluşturacak şekilde “muhattap ile aynı çatı altında beraber ve sürekli ikamet ettiğini,çalıştığını beyan eden işçisi “...” imzası ile yapılan tebligat usulsüz olup; gıyabi hükmün davalı ...’ün bildirilen adresine açıklanan düzenlemeler gereğince usulüne uygun şekilde tebliği, bu mümkün olmadığı takdirde hakkında yapılacak araştırma ile adres kayıt sisteminde yazılı adresine Tebligat Kanunu’nun 21.maddesine göre tebliğ edilerek; temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3.maddesi gereği,
    Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere, dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine,11.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi